:p :p :p... χά!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 11

"Το μαχαίρι θέλει γλύκες για να κόψει”... Και η γλύκα την σωστή συνταγή..


Διάβαζα τις προάλλες το παρακάτω  κείμενάκι που είχε ποστάρει το blog ( εδώ ) της Οχιάς.. Ελεγε λοιπόν:

" Η γιαγιά  κάθε φορά που έκοβε τα πράσα για την πίτα είχε συνήθεια να τραγουδάει βαλσάκια.  Μια παραμονή γιορτών στην ίδια θέση μπροστά από την ξυλόσομπα έκοβε και τραγουδούσε. Ένας νέος της εποχής του '80 που ήρθε στα πάτρια εδάφη για διακοπές στο "βλάχικο" χωριό σχολίασε ότι αυτά ήταν αστικά τραγούδια. Η γιαγιά άφησε τα πράσα και κρατώντας το μαχαίρι γύρισε και του είπε: “Νέος στο Κόμμα είσαι, ε;

 Γι' αυτό δεν ξέρεις ότι το μαχαίρι θέλει γλύκες για να κόψει”.



Μ'εσα σ αυτήν την φράση υπάρχει εκτός των άλλων μια κρυμμένη αλήθεια ..
Ο,τι είναι γλυκό ανήκει στην ζαχαροπλαστική και όχι στην μαγειρική..
Και  όλοι γνωρίζουμε  πως ενώ στην μαγειρική είναι δυνατόν να μην ακολουθήσεις
ακριβώς την συνταγή, τα υλικά , την θερμοκρασία .. κάτι που να τρώγεται θα σου βγεί  κουτσά στραβά..αντίθετα στην ζαχαροπλαστική αυτό απαγορεύεται δια ροπάλου.. τσάμπα κόπος..

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά, στις παραδοσιακές κουζίνες  ,  και στις "πειραγμένες " όπως λένε οι Σέφ .. αυτές που είναι λίγο απ όλα ..

Για να καταλάβεις  πως οι αποφάσεις των πολιτικών στη χώρα μας  που σημειωτέον  παίρνονται χρόνια πρίν  ( για να επαληθευτεί  πάλι μια γραφή , οτι των φρονίμων τα παιδιά , πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν )
δεν ήταν σε κανένα κόμμα άγνωστες ..

 Θυμήσου την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της Κυβέρνησης του Πασόκ:
" Ξοδεύουμε  περισσότερα απ όσα παράγουμε "  ( Μετά σιωπή )

Σήμερα .. αν κοιτάξουμε τα πρόσφατα γεγονότα θα δούμε ότι αυτή η φράση δεν ειπώθηκε κουτουρού και πάνω σε έξαρση φιλοσοφικής έμπνευσης του καθηγητή..
Προετοίμαζε μια κατάσταση που έπρεπε να αρχίσει να καλλιεργείται στο μυαλό μας ..Ακολούθησε  ύστερα από πολλά χρόνια ο λιγότερο έως καθόλου εύστροφος  γιος του με το :
"Λεφτά υπάρχουν".. του ΔΝΤ όπως φάνηκε  ( μετά σιωπή )..

Τι λες λοιπόν??

Υπάρχει ή δεν υπάρχει  σύνδεση μεταξύ των δύο φράσεων ??
Η μόνη διαφορά μεταξύ  πατέρα και γιου είναι ότι ο Αντρέας  φρόντιζε συγχρόνως και την υστεροφημία του ως πολιτικού που έλεγε σοφές κουβέντες .
Κανένας  απ τους οπαδούς του δεν θα θυμόταν  αργότερα γι αυτόν  ότι τις διαπιστώσεις τις έκανε επί χρόνων πρωθυπουργίας του  και εξουσίας του κόμματός του.. παρ όλα αυτά δεν έκανε καμιά κίνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα  αν υπήρχαν από μεριάς του λαού..
Αντίθετα τα διεύρυνε πρός όφελος........ και δικό του..
Μια περίπου ίδια δήλωση που φανερώνει ότι όλοι ήξεραν  είναι η γνωστή δήλωση της Ψαρούδα Μπενάκη στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ( Μετά σιωπή )

Το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να στις εξηγήσει, επιδιδόταν σε οικονομίστικους αγώνες με παντελή έλλειψη της φιλοσοφίας της τάξης που εκπροσωπούσε ..
Αυτής του ιστορικού διαλεκτικού υλισμού..
Το μοναδικό κόμμα που γεννήθηκε  - μέσα απ την ιστορική  ανάγκη -  τον απέβαλε απ τον επιστημονικό σοσιαλισμό σαν ξένο σώμα παρ όλο που αποτελούσε την βάση του..

Φυσικό λοιπόν ήταν να μην δίνει σημασία στην "φιλοσοφία" μικροαστικών κομμάτων εξουσίας όπως ήταν το Πασόκ στη δεκαετία του 80, δείγμα ότι δεν ήταν και τόσο σίγουρο ότι το Πασόκ  ήταν μια μορφή του καπιταλισμού καλυμμένη με φιλολαικό  μανδύα..

Με κατακερματισμένη την φιλοσοφία της εργατικής τάξης ό μόνος αγώνας του  κόμματος αυτού, ήταν να εκμεταλλευτεί τις δήθεν παροχές και νόμους που το Πασόκ ψήφιζε ( επιδοτήσεις , Γιαννοπουλαίϊκος  συνδικαλισμός, και άλλες  παροχές φάκας του Σιδερένιου , μόνο και μόνο για να εδραιωθεί στην συνείδηση του λαού.. Και τα κατάφερε ..Εδραιώθηκε  ώς κόμμα του Λαού που φροντίζει να  πάρει κι ο εργαζόμενος  τα κοκαλάκια  που μοίραζε  η πολιτική μαφία .. 

Ο εκπρόσωπος  του λαού αγνόησε  στην φάση αυτή τελείως τον ιστορικό υλισμό - ουσιαστικό μέρος της Μαρξιστικής Λενινιστικής φιλοσοφίας που μελετάει την κοινωνία και το αναπτυσσόμενο κοινωνικό σύστημα ολοκληρωμένα ..

Κατόπιν τούτου  αδυνατούσε  να ηγηθεί και να εμπνεύσει αφού αφού η κυρίαρχη  ιδεολογία ( μικροαστική, στην δοσμένη στιγμή  )
διαμόρφωνε με γρήγορους ρυθμούς  την συνείδηση του λαού χρησιμοποιώντας  πρόθυμα μίσθαρνα όργανα απ τα στρώματα  επιστημόνων, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών ,
γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι έχουν κύρος στον  "απαίδευτο" λαό,  που ήξερε τις αδυναμίες του, φτώχεια , και   έλλειψη παιδείας το πιο σπουδαίο , που απέκτησε  απ τα δύσκολα χρόνια που είχε περάσει
όπως πόλεμοι, εμφύλιος , χούντα..
και πάσχιζε ό,τι  έλειψε απ αυτόν να το εφοδιάσει στα παιδιά του..

Τα χρόνια πέρασαν ...το Πασόκ της Αλλαγής ήταν αυτό  που προοριζόταν  πρίν τη γέννησή του να είναι
οι  διαφορες Αριστερές  βολεύονται περιμένοντας με αγωνία  την σειρά τους
και ο λαός  μόνος του ...  να ακούει όχι ότι εχει ανάγκη να ακούσει για να ξεσηκωθεί.. αλλά μόνο εντολές ..
Ο ΛΑΟΣ .. ΝΑ
Ο ΛΑΟΣ .. να...
ο  λαός να..
Μα ο λαός δεν ακολουθεί..
Ένας λαός που δεν μπορεί να ονειρευτεί...μικραίνει ...μικραίνει μέχρι να "εξαφανιστεί "..

Γιατί την αλήθεια στον λαό..οι χτύποι της καρδιάς την λένε   πρώτοι..

( Στην μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν  κάποτε για μια Ελλάδα ελεύθερη ) 




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Ελίτσα. Πήρανε ένα τεράστιο κίνημα (το σοσιαλιστικό), με μέλλον και προοπτικές για το λαό πάνω από όλα,με ελπίδες ολοφάνερες για έναν καλύτερο κόσμο, με κύρος και φιλοσοφία, κι ούτε κι εγώ ξέρω πια πίσω από ποια συμφέροντα το καταράκωσαν, το εξαφάνισαν, το μηδένισαν -μαζί με τις ελπίδες του κόσμου. Μετά από αυτό, μόνο σκοτεινιά μπορώ ν' αντικρίσω κοιτώντας μπρός μου...

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καλή μου Εύα
Αυτοί τον Σοσιαλισμό δεν τον θελανε για τον λαό και για την Πατρίδα μας ..
Το έλεγαν καθαρά όταν μιλούσαν για τον τρίτο δρόμο προς τον Σοσιαλισμό..
Οι οπαδοί συμφωνούσαν αλαλάζοντας ...Και τον ψήφιζαν , ξανά και ξανά..
Δεν ήξεραν ?? Η τους βόλευε??

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΡΕ τον Αλέξη, του πάει το τηλεοπτικό πλάνο με το Δασκαλόπουλο (αυτόν του ΣΕΒ μωρέ) πλάι-πλάι!

Τελικά, οι Βάρκιζες κλωνοποιούνται και χρόοονια μετά. Έχουν αντοχές.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Εχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν ..και θα τις έχουμε όσο κάποιοι ασχολούνται με το βάρος της σχολικής τσάντας
και με τους γυμναστές των ΟΤΑ..
Κι ύστερα λένε εμένα ανθρωπο του καναπέ !! Ρε ! άνθρωπος του κάβου έγινα και μ αρέσει !!