:p :p :p... χά!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 25

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και καλλιτέχνες..

 ( Της Ιόλης )
 
Πάντα είχα   την άποψη ( και ζητώ συγνώμη που αυθαίρετα άρπαξα αυτό το δικαίωμα,  του να έχω άποψη  )
πάντα λοιπόν είχα την άποψη για ορισμένους καλλιτέχνες σε όποιον χώρο και αν ανήκουν,  τον εικαστικό , τον λογοτεχνικό , στον χώρο της ποίησης και της μουσικής..κτλ..ότι αυτοί οι ορισμένοι και οι λίγοι  θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται ώστε να αφοσιώνονται στο έργο τους χωρίς το καθημερινό άγχος της επιβίωσης..αλλά  και όσων αφορούν την δουλειά τους .. 
Δουλειά που μας πάει ψηλότερα, αφού έχουν το χάρισμα και το ταλέντο

Χρηματοδότηση απ την πολιτεία , γνωρίζοντας ότι η πολιτεία θα τα έπαιρνε και από μένα ..

Χωρίς  να αναθεωρήσω την  άποψη μου  ομολογώ είναι ουτοπική αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει κριτική ματιά, επίπεδο σωστής γνώσης
δημοσιογράφοι με την σωστή έννοια της λέξης , παιδεία του λαού αφού αυτός θα είναι ο τελικός αποδέκτης και άνθρωποι του πνεύματος που θα το εκτιμούν αυτό το πολύπαθο πνεύμα και δεν θα το εξαργυρώνουν  για κομματικό όφελος και κατ επέκτασιν προσωπικό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι είναι οι ΜΚΟ
Νόμιζα πως είναι  αυτό που δηλώνει ο χαρακτηρισμός της
Νόμιζα πως τα έσοδά της θα προέρχονται απ τα μέλη της,  άτομα που τους δένουν κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες  ακόμα και για το αν ο σπάρος μπορεί να ζήσει  και να πολλαπλασιαστεί στον Γάγγη ποταμό..

Φοβάμαι ότι κάνω τεράστιο λάθος ..
Τα έσοδά τους προέρχονται από άτομα που τους ενώνει το κοινό ( τους ) συμφέρον.. Και είναι κυβερνητικές ... Και όχι έμμεσα..
Είναι ένας μποναμάς των κυβερνήσεων στα δικά της εκλεκτά παιδιά , 
( και όπου δεν συμβαίνει αυτό, δεν συμβαίνει για να υπάρχει άλλοθι των αμαρτιών της )
 με τον μανδύα του πολιτισμού, της ανθρωπιστικής βοήθειας και όσα  μπορούν να κάμψουν έναν ευαίσθητο πολίτη..
έστω και έναν πολίτη με μικρό ορίζοντα ενδιαφερόντων.. Μόνο την μουσική ας πούμε ..

Με τρόμο λοιπόν σκέπτομαι την ουτοπική μου άποψη , όπου θα ήταν δυνατόν  να χρηματοδοτηθεί ο Κραουνάκης π.χ μιας και έγινε λόγος  γι αυτόν αλλά και ένα σχήμα  σκυλάδων του τύπου ώ πω πω πω πω πω πω πω πω πω....

Μια ομάδα ζωγράφων με ανησυχίες  αλλά και μια ομάδα ατόμων που νομίζουν ότι ζωγραφίζουν..
Ένα θεατρικό θίασο αλλά και  έναν θίασο που οι "ηθοποιοί " του  πήραν το βάφτισμα ελέω  υψηλών προσώπων και υποστηρικτών τους 
Ένα συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής αλλά και ένα συγκρότημα μαϊμού νησιώτικης μουσικής που "τσιφτελελοτουρκοφέρνει"..
Ανάλογες καταστάσεις και στο βιβλίο μιας και ο καθένας γράφει και οι πιο πολλοί ή από κόμπλεξ κατωτερότητας , ή μεγαλομανία , ή και από επίδειξη για να μπει στο κλαμπ  και να μπορεί να αυτοαποκαλείται συγγραφέας..μέχρι να πείσει και τους άλλους..

Δυστυχώς από παλιά μεγάλοι καλλιτέχνες ακύρωναν  την δουλειά τους προτείνοντας στο αδηφάγο και εύπλαστο πλήθος , ονόματα που  δεν είχαν καμιά σχέση με την τέχνη...καλτ φιγούρες , και φωνές που οι ίδιοι τις είχαν ή τις έχουν καταδικάσει σε τραγούδια παρακμής ..αφού τους παραδέχονται μεν ..αρνούνται να τους δώσουν δουλειά με την υπογραφή τους δε..

Θα πει κάποιος ότι αναγκάζονται ίσως να το κάνουν γιατί πίσω παραμονεύουν δισκογραφικές εταιρείες , εκδοτικοί οίκοι,  κανάλια, και γενικά συμφέροντα..
Ε! αυτό δε λέω..?
Ότι ο δημιουργός πρέπει να χρηματοδοτείται για να κάνει απερίσπαστος το έργο του??
Σε ποιον κόσμο όμως?
Σ αυτόν που ζούμε πάνω από τριάντα χρόνια τώρα??
ΙΟΛΗ

7 σχόλια:

VAD είπε...

Θυμάσαι την ατάκα της Μελινας,"πρόεδρε,δώσε μου μια φρεγάτα,να κάνω πολιτισμό",αν της την εδινε ο Αντρεας,οι επιχορηγούμενοι "καλλιτέχνες" θα ειχαν στησει απο τοτε πάρτι στη Μύκονο...

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Παρ όλα αυτά με φρεγάτα ή χωρίς αυτήν βρέθηκε τρόπος..
Και όπως είπα σε φίλο πρίν λίγο που μιλάγαμε για το πως καταντησαν οι ΜΚΟ ενώ είχαν ξεκινήσει αλλιώς ..

Από ποιους δημιουργήθηκαν ?
Από καλοπροαίρετους πολίτες , αγνούς ιδεολόγους , ταγμένους στο κοινό καλό ??
Η από κομματόσκυλα που συμφωνούσαν με την πολιτική των κομματων τους και κατ επέκταση με την κρατική , συνδικαλιστική και δημοσιουπαλληλική δυσκαμψία ?? Κάτι σαν τον σκύλλο χορτατο και την πίτα ολόκληρη ??

Πειραχτήρι είπε...

...Έχουμε συνηθίσει όλοι στον ψευτορομαντικό μύθο του φτωχού καλλιτέχνη — που, τουρτουρίζοντας στη σοφίτα του, παράγει αριστουργήματα. Και τόσο μας έχει διαποτίσει το μυθολόγημα, που πιστεύουμε πως η στέρηση, η φτώχεια, η πείνα, είναι προϋποθέσεις για τη δημιουργία!

Εξ ου και η πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης: “Άσε να πεινάσουν οι δημιουργοί”, σκέπτονται, “όλο και κάποιο αριστούργημα θα ξεπετάξουν!”. Και δεν δίνουν φράγκο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τον πολιτισμό.

Κι όμως, η πενία δεν κατεργάζεται (καλές) τέχνες. Ο μύθος είναι ψευδέστατος. Μόνον όταν άνοιγαν το πουγκί τους οι Περικλήδες, οι Μαικήνες και οι Μέδικοι, άνθιζαν τα αριστουργήματα...

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Πειραχτήρι
Δεν ξερω ποιος τον ανακάλυψε αυτόν τον μύθο.. Μαλλον κριτικοί θα ήταν..
Είμαι όμως σίγουρη πως οποιος και να τον ανακάλυψε , και όσοι τον πίστεψαν δεν πείνασαν ποτέ..και το πιο σπουδαίο...δεν είχαν ποτέ έμπνευση για κάτι..
Και είναι άτιμη αυτή η έμπνευση..
Δεν περιμένει..

Ανώνυμος είπε...

Hi, just wanted to tell you, I loved this blog post.

It was helpful. Keep on posting!

Here is my site :: http://www.incaradvancements.co.uk

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τα δίχτυα της εξουσίας είναι πάντα καλοπλεγμένα.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Και όχι τίποτ άλλο Ιχνηλάτη μου
Προχώρησε η τεχνολογία και τα κάνουν από ναύλον..
Και γερά και αόρατα...