:p :p :p... χά!

Σάββατο, Ιουλίου 18

Τα κόκκινα φανάρια


Κοινωνικοποιήσεις αμέσου ανάγκης

Στην 10ετία του 80  όταν είχαμε μπει στην  ΕΕ και είχε αρχίσει το ξήλωμα των  ελληνικών εργοστασίων είτε μεταφέροντάς τα  οι εργοστασιάρχες σε άλλη χώρα , είτε μετατρέποντάς τα σε εργοστάσια συσκευασίας της παραγωγής τους, την οποία την είχαν αναθέσει  σε μικρά  φασονατζίδικα  4-5 ατόμων ( μαύρη εργασία )  είτε έκλειναν  όντας χρεωμένα  ( χωρίς να ξεχνάμε  πως οι  επιδοτήσεις που δινόταν στους εργοστασιάρχες  απ το κράτος  δεν τοποθετούνταν στην επιχείρηση  για την ανάπτυξή της αλλά στις προσωπικές ανάγκες  του εργοδότη ) ένα «μεγαλεπήβολο» σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή ..

H  κοινωνικοποίηση των χρεωμένων εργοστασίων ..
Δηλαδή πήρε τα χρεωμένα εργοστάσια η κυβέρνηση και τα χάρισε στους  υπό απόλυση εργαζόμενους  της επιχείρησης .. Προϊστάμενοι τους εννοείται  τα συνδικαλιστικά στελέχη της Πάσκε.. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ποιοι είχαν αντίρρηση  γι αυτό το εγχείρημα και ποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ..
Η απάντηση  προς αυτούς ήταν : Κάντε προτάσεις για τους εργάτες που θα μείνουν στον δρόμο αν κλείσει η φάμπρικα..

Πήγαν καλά οι επιχειρήσεις αυτές τότε.. Οι νέοι εργοστασιάρχες- εργάτες ..εργαζόταν σαν σκυλιά  μακριά απ το εργατικό δίκαιο , μακριά  από συνδικαλιστικές κατακτήσεις  ( ωράρια , κοινωνικές παροχές, ασφάλεια ) και πως αλλιώς αφού το εργοστάσιο ήταν δικό τους..
Πήγαν καλά οι κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις τότε ..
Οι εργαζόμενοι τις ξεχρέωσαν και ήταν πια καιρός να  θερίσουν τους καρπούς των κόπων τους έστω και αν γύρισαν την πλάτη στο εργατικό κίνημα ..

Τότε, σε εκείνη την στιγμή..Το κράτος και η  κυβέρνηση του Πασόκ.. επέστρεψαν  τα εργοστάσια στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους..
Και όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή  τα ΜΜΕ τηρούσαν σιγή  ιχθύος..

Και φτάσαμε στο σήμερα που βλέπουμε  εργοστάσια να περνούν στα χέρια των εργαζομένων..
Αυτή τη φορά την σιγή την κρατάει η αριστερή κυβέρνηση ..Και κυρίως οι μεγαλύτεροι στην ηλικία πολιτικών  του Σύριζα .. γιατί δεν ανοίγουν (αν θα ανοίξουν ) τα εργοστάσια με  δική τους αριστερή απόφαση.. Σε διατεταγμένη υπηρεσία  ανήκουν όπως μας μαρτυρούν οι γραφές..


«  .. Ο  ΟΗΕ ΜΕΤΑ  ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ

που βασίστηκε σε άλλη σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας πρότεινε και η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους 2012 σε Διεθνές Ετος των Συνεταιρισμών. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ,5 εξέδωσε ειδική γνωμοδότηση με τίτλο «Συνεταιρισμοί και αναδιάρθρωση»6. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Το συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο είναι απολύτως σύμφωνο με τις αξίες της Συνθήκης της ΕΕ και τους στόχους της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Με την επιδίωξη τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικών στόχων, οι συνεταιρισμοί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της “κοινωνικής οικονομίας της αγοράς”», ενώ συστήνει στην ΕΕ «να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, σε συνέχεια της πρότασης της ΕΟΚΕ για τη θέσπιση πλαισίου που θα διευκολύνει την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων. Οι συνεταιρισμοί εργαζομένων / οι εξαγορές επιχειρήσεων από εργαζομένους ενδείκνυται να ενισχύονται από ειδικό κονδύλιο του προϋπολογισμού της ΕΕ το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικά μέσα». 

.. Το  «Κάντε προτάσεις ακούγεται  και σήμερα» ..
Από άλλη κυβέρνηση σε καταστάσεις όμως που έχουν την ίδια αφετηρία  με τότε ..
Την  ΕΕ.. Οι εργάτες μένουν οι ίδιοι …Δεν αλλάζουν ..μόνο η απασχόλησή τους αλλάζει .
 Η θα είναι εργαζόμενοι , ή  υπό απόλυση, ή  άνεργοι.


Είναι αργά να γίνει κάτι σήμερα?
Και ναι και όχι ..

Ναί είναι αργά
γιατί θέλουμε να είμαστε εργοστασιάρχες, προϊστάμενοι , στελέχη επιχειρήσεων , ψηφοφόροι για να μας χώσουν κάπου και ας καεί η υπόλοιπη Ελλάδα 
παρά συνειδητοποιημένοι «εργάτες» είτε ανήκουμε  στην χειρονακτική εργασία είτε στην πνευματική,


Και Oχι, που πάλι Ναί είναι,  

γιατί  αλλιώς θα καταστραφούμε, θα χρεοκοπήσουμε , θα μείνουμε  εκτός ΕΕ ένωσης και χωρίς προστάτες.. 

Πώς να επιβιώσεις σε καλντερίμι  χωρίς προστάτη..

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι δουλεια εχεις εσυ εκει ελιτσα ?

Elitsa Kou είπε...

Γιατί? Εσύ νομίζεις πως βρίσκεσαι αλλού?

Ανώνυμος είπε...

εξαρτάται πως ερμηνεύεις το "αλλού"......... εδώ γύρος είμαστε όλοι....

Elitsa Kou είπε...

Απάντηση έδωσα σε ό,τι εσύ εννοούσες..
Αν αρχίσουμε τις ερμηνείες θα το κάνουμε φεϊσμπουκική σελίδα το μαγαζί
και δη Συριζαίων "κουλτουδιάρηδων "
θα βραδιαστούμε με λίγα λόγια..

Ανώνυμος είπε...

εγω μαλωσα με την κουλτουρα απο τα 14, θα την κανω με αλαφρα για να δω το σοου..... τσιου και κρατα γερα.......

(κλιν νεκρος)

Elitsa Kou είπε...

Θα..
Θα..
Θα..
Θα...
Το βαρέθηκα...
Εγώ κρατάω γερά..δεν με παρασύρουν τα σόου..Το νού σου και καλή τύχη..