:p :p :p... χά!

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18

«Δεσμοί αίματος»

Οι μόνοι που μπορούν να τους ευτελίσουν είναι  αυτοί που στάζουν  στην ψυχή του ανθρώπου  σταγόνα - σταγόνα  το δηλητήριο   που πηγάζει από το δικό τους συμφέρον. Και τότε  καταντά ο άνθρωπος  πιόνι  , κτήνος , τέρας, αδερφοφάγος.  
Γιατί  οι δεσμοί αυτοί δεν είναι υποχρέωση , δεν είναι φιλανθρωπία , δεν είναι  χριστιανισμός ή ουμανισμός  . 
Είμαστε εμείς οι ίδιοι , είναι η αρχική ανάμνηση  ,  η κοινή καταγωγή , η μυρωδιά,   η κεραία ..είναι το  «γειά σου πατρίδα»   δύο ξενιτεμένων που συναντιούνται  σε ξένη  χώρα  χωρίς να γνωρίζονται . 

Η αγάπη στον πλησίον σου  ,  η αγάπη και η φροντίδα  στον αδύναμο  και στον κατατρεγμένο , η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο  είναι άλλο ..
Αυτό είναι υποχρέωση  στον καθέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος  άσχετα με θεϊκές   εντολές  και «εντολές»   γενικά , που βγαίνει  από μέσα  του .  
Δεν επιβάλλεται  όμως . Μόνο ο θεός μπορεί να σου το  επιβάλει με την απειλή της κόλασης , και μόνο ο διάβολος με μαυλισμούς  σαν τραγούδι σειρήνας. 
Δεν είναι τέλειος  ο άνθρωπος  ώστε  να γεννιέται με τέτοια αισθήματα Αλλιώς δεν θα μπορούσε να  επιβιώσει  σε έναν κόσμο  ανθρωποφάγων. ..και το ξέρει  , ανθρωποφάγος και ο ίδιος .
Αν υπερτερεί  το  «καλό»   που αποδέχεται και χειροκροτεί η κοινωνία  -  και  ιδίως η σημερινή - , τον συμφέρει γι αυτό το πράττει . 
Συμφέρον είναι και η εικόνα μας προς τα έξω  έστω   και χωρίς κέρδος ..και ας αφήσουμε στην άκρη  και  ασχολίαστο το ντόμινο των συναισθημάτων  που παρασύρει   ..τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό . 
Στην άκρη  και οι επαγγελματίες   καθοδηγητές  . 
Δεν μπορείς  να είσαι αδιάφορος  για  τον οποιονδήποτε συντοπίτη σου, πατριώτη σου,   δεν μπορείς να τον θυσιάζεις  στον βωμό δικών σου συμφερόντων  και μετά  να μου διαβάζεις   ένα φιρμάνι  που σου έβαλαν στο χέρι  περί φασιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών  όταν  κάποιοι   δεν ακολουθούν τα δικά σου (?) πιστεύω  


Δύο  φορές  πρόσφυγας  αυτός  που αναγκάζεται να πάει σε ξένο τόπο  - και όχι στην  χώρα της εθνικής του προέλευσης ,-   δυο φορές  ρατσιστής εσύ  που αγνοείς  το  «αίμα» σου   για πολιτικά συμφέροντα  

εκτός και αν όλα τα κάνεις για να καλύψεις  τον  υποβόσκοντα φασισμό  εκείνων που προσκυνάς ,  που   είναι οι ίδιοι  που ανάγκασαν κάποτε  τους  Έλληνες της   Μικράς Ασίας  να γίνουν πρόσφυγες  τους  οποίους χρησιμοποιείς τώρα εσύ  αναμασώντας   και  μηρυκάζοντας  κάθε τόσο  τις κοινές πορείες  με τους  σημερινούς  Σύριους  μετανάστες ,  (και ποιος ξέρει   αύριο,  ποιους άλλους )  
όχι για να φέρεις στο φιλότιμο  κάποιους ανεγκέφαλους  έλληνες , αλλά για να αποδείξεις  ( ακόμα και εν αγνοία σου ) πως  δεν  πρέπει να υπάρχουν  έθνη,  άρα ούτε  πατρίδες , άρα ούτε σύνορα,  άρα ούτε δεσμοί αίματος .. έννοιες που  είναι γνωστό πως σε  αηδιάζουν .. 

Και μην ξεχνάς    πως  μαζί με τις άλλες δυνάμεις    και Έλληνες  πολιτικοί  ευθύνονταν τότε  για τους  Μικρασιάτες ..πολιτικοί που  αναδείχτηκαν με  την δημοκρατική ψήφο  των παππούδων σου  έχουν μέρος ευθύνης  που  ξεκλήρισαν οι Τούρκοι τους δικούς μου παππούδες ..

2 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Ωραίο κείμενο Ελιά!

Ζ.

Elitsa Kou είπε...

Σκέψεις Ζαμπία..
Απ αυτές που όσο τις βγάζεις προς τα έξω, τόσο μεγαλώνει η μοναξιά σου.
Να είσαι καλά.